facebook_page_plugin

Első helyezett lett a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium növendéke,
GLÁSER MÁRTON, Magyarország egyetlen indulója, a 2015. február 17 és 22 között megrendezett Táncolimpián, Berlinben.

Tizenkettedik alkalommal tartották meg Németországban a Tanzolymp Berlin versenyt klasszikus balett, modern tánc, néptánc, jazz, sztepp és divattánc kategóriában. Külön díjazták az állami hivatásos szakképző iskolák és a nem profi magániskolák indulóit. Nevezni lehetett szóló, kettős és csoportos számokkal, négy korcsoportban 8-26 éves korig. Résztvevő országok voltak: Ausztria, Belgium, Belorusszia, Brazília, Bulgária, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Japán, Korea, Kuba, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, az Amerikai Egyesült Államok és Svájc.

Vladimir Vasziljev, a moszkvai Bolsoj Színház balettegyüttesének korábbi első szólistája és igazgatója, a rendezvény tiszteletbeli elnöke mellett neves balettiskolák és színházak vezető művészei értékeltek a nemzetközi zsűriben.

A hazai versenyző, Gláser Márton kimagasló eredményét öthónapos felkészülés előzte meg. Két kiváló fiatal kortárs koreográfus, Katona Zoltán és Varga Csaba Unattainable, ill. Major Planet címmel készített egy-egy háromperces szólót Márton számára, amelyek lépésanyaga megfelelt a nemzetközi versenybíróság követelményének; a bemutató film mellékletet is tartalmazó nevezését elfogadták. Eva Hotová évfolyamvezető balettmesternő 16 éves növendékével naponta próbált Győrben, szervezte az utat, majd a berlini Orosz Kultúra Házában megrendezett versenyen is körültekintően, minden apró részletre odafigyelve segítette őt a sikerhez.

A versenyre való kijutást a Kantharosz civil szervezet tette lehetővé. A „Kantharosz a gyermekek jövőjéért, a jövő nemzedékéért” címmel kiírt nyertes pályázat állta a költségeket.

Az ötnapos, közel ezer táncos növendéket és mestereiket összegyűjtő izgalmas megmérettetés nagyon magas színvonalon zajlott. Különösen a klasszikus balett növendékek rendelkeztek már egész fiatal korban is bravúros technikával. A tág vonalvezetésű lányok hármakat-négyeket forogtak spiccen, mégis szembetűnővé az vált, milyen sok fiú táncos indult minden stílust képviselve, remek teljesítményt nyújtva. A szerepeknek megfelelő színészi játék sem maradt el. Jó volt látni, mivel hazánkban kevés a fiú táncos jelentkező, hogy férfi táncossá válni ma is érték a világban. A táncművészet különböző válfajainak magas színvonalú interpretálása egyszerre, egy helyre gyűjtve csodálatot vált ki, felemelő élmény.

Gláser Márton technikai és művészi előadásmódját az állami szakképző iskolák kortárstánc kategóriájában első helyezéssel díjazták.

Márton lehetőséget kapott fellépni a versenyt záró előadás második felében a Berliner Festspielhaus színpadán, ahol volt növendékünk, Katona Zoltán koreográfiáját adta elő.

A gálaműsoron a nyertes fiatalok előtt példaképként táncoltak a moszkvai, berlini és ukrán operaházak neves szólistái klasszikus és modern koreográfiákban. A Big Final Gala 2015 vendégművészei voltak Ekaterina Krysanova és Semion Chudin, akik a Csipkerózsika nagy kettősét táncolták, ők a Bolshoi Balett Moscow színházból érkeztek. Giuliana Bottino és Rishat Yulbarisov „Bach” címmel modern koreográfiát adtak elő a Staatsballett Berlin együtteséből. Jana Salenko és Oleksandr Stoianov a Kalóz kettősében kápráztatták el a nézőket a Staatsballet és Ukrainian National Opera and Ballet Theatre táncosaiként.

A kétrészes estben változatos, minden táncstílust bemutató, briliánssá csiszolt mozdulatokkal kápráztatták el a nézőket. Az estet a verseny alapító igazgatója, Oleksi Bessmertni vezette és a végén azzal búcsúzott, hogy húsz év múlva bizonyára jó világban fogunk élni, hiszen ezek a gyerekek építik.


Bombicz Barbara
intézményvezető

Joomla templates by a4joomla