facebook_page_plugin

Öko iskola

Június 11-én az általános iskolások részére megtartottuk immár hagyományossá vált környezetvédelmi vetélkedőnket. Kicsik és nagyok vegyes csapatokba rendeződve járták az állomásokat, gyűjtötték a pontokat és bővítették ismereteiket a környezetvédelemről. Idén az állomások sora kicsit bővült a tizedik osztályos diákok ismeretterjesztő előadásaival.
Tanulhattak a diákok a Napról és a napenergia felhasználási lehetőségeiről, a globális felmelegedésről, az autókban gyakran használt üzemanyagokról és a korszerű házépítési technikákról. Az udvari állomásokon - szintén a tizedikesek aktív közreműködésével - a következő állomásokon mutathatták meg tudásukat a csapatok: szelektív hulladékgyűjtés, bütykölde, különböző magok felismerése, gyógynövények azonosítása, ÖKOmat automata, év állatai kirakós és iskolapszichológus által összeállított keresztrejtvény.

zold01.jpg  zold03.jpg
zold02.jpg

Tartalmas napot zártunk, szép eredmények születtek, és az ajándékok sem maradtak el.

 

A Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola „Egészség-jóllét” címmel megrendezett  Környezetvédelmi Konferenciáján vettünk részt április 17-én.

A fenntarthatóság témájára fókuszáló előadások mellett környeztvédelmi csapatversen yés rajzpályázat is volt. Az előadásokon Ember – természet – harmónia témakörben Kövecsesné Dr. Gősi Viktória dékán helyettest hallhattuk, az Erdő – egészség – jóllétről Tima Gábor erdőmérnök, a Kisalföldi Erdőgazdaság ZRt. szakembere beszélt. Az Egészséges étel – helyi gazdáktól!  volt a fókusza az Mozdulj a klímáért! 2018-as kampánynak, melynek eredményeiről Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke számolt be. A Boldog Óvoda mozgalom egyik képviselője Cseh Andrásné óvodapedagógus, a Szentiváni Óvodából az elmúlt hónapokról tartott beszámolót. A Madárbarát iskola, madárbarát kert témáját Bodor Ádám, Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának szakembere ismertette. Varró Xénia az Egészségünk – teák és egyéb gyógyfőzetek című előadásában rengeteg érdekes és hasznos tudásmorzsát kaptunk.

Kattints rá!

http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert
http://boldogiskola.hu/
http://www.mme.hu/madarbarat_iskola
http://www.kaeg.hu/
http://www.teautja.hu/

Íme egy-két érdekes, megfontolandó, elgondolkodtató tény, amiket az előadásokból megtudhattunk:

A lucfenyő ki fog pusztulni hazánk területéről a klímaváltozás következtében egyre több egyed gyengül, szárad el.

A húsfogyasztás több környezetszennyezéssel jár, mint a közlekedés. Hiszen gondoljunk bele: a terméket túlcsomagolják, utaztatják-gyakran kontinenseket át. Hogy lehet, hogy az esőerdő helyén ültetett szójával etetett marha húsa olcsóbb, mint a hentesnél a magyar marha húsa?!

Vannak iskolakertek Magyarországon, ahol magaságyásokkal oldják meg a zöldségtermesztést. Lekvárok, savanyúságok készülnek a diákok keze által- persze szakértői segítséggel.

Egy mikroműanyagokra bomló nylonzacskó életszakaszai: gyártásuk 5 másodperc, használatuk 5 nap, felbomlásuk 500 év…

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján sok érdekesség és figyelemre, óvatosságra hívó információ között érdemes böngészni, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy egészséges, ép termék kerüljön szervezetünkbe. https://portal.nebih.gov.hu/hivatalunk/bemutatkozas/ismerje-meg-hivatalunkat

A teafogyasztás kultúráját is érdemes újratanulni. E nemes ital évezredes hagyományokkal bír, egészségünket védi, rekreációs- és gyógyhatása bizonyított az idők folyamán. Törekedjünk jó minőségű zöld teák inni és gyógynövények áldásos hatásai is segíthetnek-persze csak akkor, ha ismerjük a fogyasztás szabályait!

Joomla templates by a4joomla