facebook_page_plugin

Öko iskola

Végre kirándultunk!

Gyirmóti Művelődési Ház már 20. éve szervezi meg az Őszi Környezetvédelmi Túra rendezvényét, győri általános iskolás tanulók részére. Idén 127 gyerek mérte össze tudását a játékos, sportos vetélkedővel egybekötött versenyen. A vírushelyzet miatt elmaradt osztálykirándulások után alig vártuk, hogy részt vehessünk a túrán október elején.
faölelés.jpg ovatossag.jpg 

A 3. évfolyamtól a 8.-ig mindenki jelentkezett. A szervezés szokás szerint kiváló volt, külön buszokkal, pontosan érkeztünk a helyszínre. Zilahi Tímea, a Ménfői-Gyirmóti Művelődési Központ igazgatója fogadott bennünket. Mivel napok óta esős, szeles idő volt, a túra idén kicsit rövidebb lett, a közeli Szabadidőparkban jelölték ki a túra helyszínét, hogy eső esetén visszasiethessünk a biztonságos épületbe.

gyerekcsoport.jpg

Szerencsénk volt, egy kis csepergéstől eltekintve az időjárás megkímélt bennünket, így osztályonként végigjárhattunk a környezetvédelemmel kapcsolatos akadályversenyt. A megmérettetés után a szabadban tölthettünk egy kis időt még az eredményhirdetésig, így tanulmányi kirándulássá is vált az esemény. Gyirmót környezeti szépségei, a Rába Holtág, a Fertő-Hansági Nemzeti Park mezői, vízpartja élőben is bemutatta a környezet tankönyvben leírtakat. A gyerekek vizsgálódhattak, terméseket, leveleket gyűjtöttek és remek fotókat készítettek.
 nyolcadik.JPG

A levegőzés után a Művelődési Házban jól esett a forró tea a szervezők jóvoltából. Az eredményhirdetésen Laczkovits-Takács Tímea önkormányzati képviselő beszédében kiemelte a környezet szeretének és védelmének fontosságát már gyermekkorban. A helyezettek kis ajándékokkal és oklevelekkel térhettek vissza az iskolába.

A Győrplusz televízió is megörökítette az eseményt:

Őszi környezetvédelmi túra Gyirmóton

Az iskola és a kollégium udvarán járva feltűnhetett, hogy új objektumok kerültek kihelyezésre.  

IMG_2030.jpgIMG_2031.jpg
IMG_2034.jpgIMG_2033.jpg
IMG_2028.jpgIMG_2032.jpg

Mitől különlegesek ezek a tárgyak?

A pad, az asztal, a magaságyás, a fűszerkert, az iskolakert, a háttámlás pad és  a komposztálók összesen 1920 kilogramm 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készültek! Részletezve:

55.263 db műanyag bevásárlótáska = 1050 kg
10.500 db fogkrémes tubus = 210 kg
1750 db mosószeres flakon = 210 kg
17 db autó műanyag alkatrésze = 450 kg

Az újrafeldolgozás lényege:

  1. energia megtakarítása 
  2. természeti erőforrásaink megőrzése

Nemcsak környezettudatos, de rendkívül előnyös, hiszen:

-          karbantartásmentes,
-          50 éves élettartamú,
-          időjárásálló,
-          ellenáll az olajokkal, lúgokkal, savakkal és sós vízzel szemben,
-          graffiti-álló – lemosható,
-          és ismét újrahasznosítható J.

 Győr tekintetében a műanyag alapú hulladékok újrahasznosításának támogatásával közvetve évente 260 db fát menthetsz meg, ezáltal 13000 kg oxigén termelése és 17875 kg szén-dioxid feldolgozása marad meg egy vegetációs időszakban. A fák a klímát érintő környezeti hasznuk mellett lekötik a szennyező anyagokat és védelmet nyújtanak a zajok ellen is. Védd te is környezetedet szelektív hulladékgyűjtéssel!

A tárgyak gyártója, kivitelezője és felajánlója Lamos Sándor és a GERAB Műanyag Feldolgozó és Szolgáltató Kft, akik elkötelezettek a környezettudatos gondolkodás előnyeinek a gyerekek körében történő bemutatására.
GERAB-logo.png

KÖSZÖNJÜK!

Joomla templates by a4joomla