facebook_page_plugin

Képzőművészeti tanszak hírei

2022 _meghívó.jpg
Beszámoló a Cziráki rajzversenyről 2021/22

A Cziráki Lajos Komplex Képzőművészeti Megyei Tanulmányi verseny kihirdetője és szervezője 2014/15-ös tanévtől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatának 10 fős munkaközössége, melynek tagja Milanovich Lászlóné a verseny főszervezője. A tagozat az évente megrendezésre kerülő megyei képzőművészeti tanulmányi verseny, szellemi központja.

Az idei verseny menete kissé módosult a Covid járvány miatt:

  • 2021 őszén a versenykiírás eljutott az intézményekhez,
  • októbertől a diákok készítették a tablókat, tárgyalkotásokat,
  • a 2022. februári 5.-i beküldési határidőt módosítottuk március 5-re,
  • március közepén a zsűri értékelte az alkotásokat,
  • április közepétől a bekeretezett, falakra kitett, díjazott munkák az iskolában megtekinthetők egy hónapig

Annak érdekében, hogy a verseny tehetséggondozói feladata magas szinten megvalósuljon, elengedhetetlen, hogy felvállaljuk annak minden szervezési részletét, egységes, példaértékű színvonalon. Így feladataink közé tartozik a versenytéma kiírása, az alkotások begyűjtése, zsűrizése, az díjazott munkák –az előző években azok kiállítása,- jelenleg, lefényképezése, majd az intézmény honlapján nyilvánossá tétele. A módosult beadási határidő után a zsűri elvégezte a munkáját, ezután kiértesítettük az iskolákat, közben  zajlott az oklevelek elkészítése, jutalmak csomagolása. A verseny arculatát minden évben új meghívóval gazdagítjuk. A hagyományokat tovább örökítve, évente két kiváló pedagógus társunkat, akik több éven keresztül sikeresen készítették fel a tanítványaikat a versenyre, Cziráki Lajos emlékdíjjal jutalmazzuk. Idén Szilágyi Jéger Teréz a csornai Kerényi György AMI tanára és Horváthné Bekes Viktória a rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanára kapta.

Az idei versenyre 373 diák küldte be pályázatát a megyéből, négy kategóriában, az elsőtől a 13. évfolyamig. A beérkezett munkákból 23 intézmény diákja lett díjazott, 141 –en oklevelet, 25-en, pedig dicséretet kaptak. Jelenleg ők az intézményeiken keresztül már értesültek arról, hogy eredményes alkotók lettek, de a pontos helyezésekért a díjkiosztóig várniuk kell. A zsűri, amelynek elnöke Borbély Károly egyetemi docens, mesteroktató, festőművész, idén is kiváló munkát végzett, zsűritagként Habóckyné Király Ilona rajztanár és Lázárné Verebes Ilona rajztanár, szaktanácsadó segítette a munkáját.

Április 21-22-én, a 15 órától lezajlott díjkiosztó rangját az önkormányzat részéről Radnóti Ákos alpolgármester úr és Rózsavölgyi László képviselő úr megtisztelő jelenléte emelte, akik a fővédnökséget vállalják minden tanévben a verseny felett.

Kattintásra nyíló képriport a díjkiosztóról és filmes összefoglaló.

 c1-r.jpg   

 c2y.jpg


Képgaléria a díjátadó ünnepségekről.

A 2021. november 5-én megtartott versenyre 25-en jelentkeztek, megyénkből és azon kívülről is, a 7-8. évfolyamos tanulók.

A verseny célja, hogy felkutassa a tehetségígéreteket és felkeltse az érdeklődést az intézmény iránt, segítsen a pályaválasztásban.

Rajz kategóriában erős volt a mezőny, két 2. helyezett is lett. Öt versenyző indult a festő kategóriában, ahol csak kettő díj került kiosztásra. A mintázás cipő feladatánál fantáziadús, remek alkotások közül választott a zsűri három kiváló alkotást.

 A díjazott munkákról kategóriánként szakmai véleményt  adott a zsűri.

Győr, 2021. november 5.

Milanovich Lászlóné Ildikó
a verseny főszervezője

 Szobrász kategória

1. helyezett: Wirth Klaudia   
sz-01.jpg

Munkájában nem illusztrál, hanem megtartja a cipő használati formáját. Arányos, kidolgozott, részletgazdag (krokodil) formát hozott létre, amelyben játékosan, a formatervezés határain belül jelenik meg a cipő.

2. helyezett: Sarkadi Emőke
sz02.jpg

Karakteresen adott vissza egy létező cipőformát. Külön erénye a részletgazdagság. A láb anatómiája is visszaköszön, lehet tudni, hogy ez egy jobb lábas cipő.

3. helyezett: Kakas Máté József
sz03.jpg

Munkája nagyszerű formaalakítás, a karaktercipő és a sportcipő ötvözete. Egyik nagy erénye, hogy kis felületen érintkezik a talajjal. Anatómiai szempontból az egyik legjobban kidolgozott alkotás.

 

Festő kategória

1. helyezett: Sarkadi Emőke   
f01.jpg

Komplett, egységes képkezelés jellemzi,  a befejezettségre törekvés,  jó arányérzék jellemzi. A fény-árnyék színek szépen jelennek meg a képen. A gyümölcsök, az üveg anyagszerűsége magas technikai tudásra utal.

2. helyezett: Schreyer Nikolett
f2.JPG

A fény-árnyékhatásokat nagyon jól eltalálta, a gondosan megjelenített anyagszerűség kiváló példája. A befejezetlenséget oldja a kávédaráló festőisége.

Rajz kategória

1. helyezett: Hunyadi Orsolya 
gr01.jpg

Képileg a legkomplettebb alkotás. A kompozíció nagyon jól eltalált, jellemzően erőteljes az anyag és eszközhasználat.

2. helyezett: Wirth Klaudia 
g22.jpg

Szerkezeti precízség, anyagszerű tárgyábrázolás, grafikus látásmód jellemzi. Befejezetlensége ellenére is a díjazottak között a helye.

2. helyezett :Takács Emese Júlia-
g2.jpg

Munkáját merész kompozíciós megoldás, anyagszerű eszközhasználat, szép grafikus részletek jellemzik. Külön kiemelendő a kávédaráló szerkezetének precíz megfigyelése, a kép lírai hangvétele.

3. helyezett: Gazsó Botond Zoltán
g3.jpg

Festői, képies gondolkodás, egységes megoldás, lírai hangvétel jellemzi.

 

Joomla templates by a4joomla