facebook_page_plugin

Táncművészeti tanszak hírei

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium életében, mindennapjaiban adódnak olyan események, melyek meghatározzák a tanítványok életét és a pedagógusok munkáját.
Minden évben, hagyományőrzés céljául és a szakmai gyakorlat részeként olyan előadásokon, balettversenyeken vesznek részt a növendékek, amelyek nemzetközi, országos vagy iskolai szinten zajlanak.
A táncszakma oktatását digitálisan végezni minden résztvevő számára nagy kihívásnak és felelőségteljes feladatnak bizonyult. Iskolánk táncpedagógusai és összes növendéke felvették a karantén által dobott kesztyűt és nekiálltak dolgozni.

Segítségünkre volt a Táncpedagógusok Országos Szövetségének nagy ötlete, megszervezni az Online Szólótánc Versenyt. Amikor megismerkedtünk a verseny feltételeivel, egy pillanatig sem gondolkodtunk. Több korosztály kategóriában hirdettek versenyt, így lehetőség adódott minden évfolyam tanulójának, hogy részt vegyen a versenyen.      

A karantén ideje alatt ez rendkívüli motivációt, de első sorban célt adott a gyerekeknek az otthon végzett munkájukhoz. 30 alsó tagozatos diákunk, 49 felsős és gimnáziumi tanulónk készített nagyszerű, ötletes, kreativitással teli videókat. A balettmesterek több héten át konzultáltak és segítettek a gyerekeknek minél jobb koreográfiát, videofelvételeket készíteni. Összesen 79 növendékünk videója közül válogatott a 7 tagú szakmai iskolai zsűri, melyek közül  végül 20 alsós videót és 10 felsős videót töltött fel a megfelelő digitális felületre, ahol a nevezetes versenybizottság tovább értékelte a produkciókat. Zoom videókonferencia keretében válogattuk a videókat és sokszor megható pillanatokat éltünk át, amikor szembesültünk a gyermekeink gondolataival, „üzeneteivel” , nagyszerű munkájukkal. Gyerekek nagyon élvezték a feladatot és jobbnál-jobb produkciókat hoztak létre.

Az iskolánk táncos palántái nagyszerűen szerepeltek a rendhagyó táncversenyen. Végül az eredmények boldogságot hoztak mindenki számára.
A gyermek kategóriában 2 növendékünk: Hergenrőder Jázmin 1. osztályos és Csontos Fanni 4. osztályos tanulóink a zsűri különleges dicséretében részesültek.
HJ.jpg csf.JPG
A junior és gimnáziumi kategóriákban 7 növendékünk: Kozári Zara 5. osztályos, Kocziha Liza Boróka 6. osztályos, Kovács Gréta 7. osztályos növendékünk III. helyezésen osztoztak, Karácsony Anna Magdolna és Weisz Tícia Szonja I. helyezést nyertek a művészeti szakgimnáziumok számára külön felállított kategóriában. Ledo-Fomin Blanka 7. osztályos és Banka Lili 8. osztályos növendékeink, szintén a zsűri Különleges dicséretét kapták.
 KZ.jpg KLB.jpg KG.jpg KAM.jpg WT.jpg LFB.JPG BL.jpg

A felkészítő balettmesterek és egyben az iskolai kör bizottsága:

Eva Hotová, Gyenge-Horváth Vanessza, Lendvayné Szántai-Kis Hajnalka, Szücs Nicoleta Lucia, Salga-Gerencsér Gabriella, Ströck Barbara és Sebestyén Bálint.

A verseny olyan sikerrel járt, hogy végül I. Országos Online Szólótánc Verseny elnevezést kapta, ami sejtetni engedi, hogy a legnagyobb örömünkre, lesz folytatása.

A másik, nem kevésbé különleges esemény, az iskolánk már hosszú évek óta hagyománnyá vált, Tánc Világnapja Gála.
A Gálát minden évben a táncművészet nagy reformátora és az alakulásának a meghatározója, Jean George Noverre születésnapja alkalmából rendezik meg világszerte mindenhol, így Győrben, az iskolánkban is.
A Gála nagyszerű alkalom arra, hogy az iskolánkban létező két vándordíjat, az általános iskolai részen a Gyimesi Tamás-díjat, illetve a szakgimnáziumi részen a Terpszikhóré-díjat kiosztjuk az aktuális tanév szakmailag legígéretesebb általános iskolai növendéknek, illetve a legsikeresebb szakgimnáziumi növendéknek.
A pandémia ellenére, szerettük volna idén is kiemelni két sikeres diákunkat és a vándordíjakat kiosztani, hogy ne szakadjon meg a folyamat.

Ebben a tanévben a kiválasztottak: a Gyimesi Tamás-vándordíjat Kovács Gréta 7. osztályos növendék, illetve a Terpszikhóré-díjat Paksi Fruzsina 12. osztályos klasszikus balett szakos végzős növendékünk kapták.

PF.jpg
A sikeres tanítvány mögött mindig ott áll a sikereihez segítséget nyújtó balettmester. Kovács Gréta, mesternője Salga-Gerencsér Gabriella. Paksi Fruzsina mesternője Pintér Timea, osztoztak tanítványaik sikerében.

A díjak ünnepéplyes átadására 2020. június 17-én került sor. Kiss János a Győri Balett igazgatója és Derczó Tibor, iskolánk igazgatója adták át a díjakat.
Az online szólótánc versenyen szerzett kupákat és okleveleket is ez alkalommal kaphatták meg a díjazottak.

t01.jpg

Mindig büszkék vagyunk a növendékeinkre, de az idei, különleges tanévben sokszorozódik ez az érzés, mert a növendékeink az extrém helyzetben is vállalták a nem mindennapi kihívásokat. Kitűzték a célt, helyt álltak és sikeresen teljesítették a feladatot.
Csoportkép záró.jpg

Eva Hotová
06. 17.
Tánctagozat vezetője   


 

 

  

Összefoglalás

Március elején, immár harmadik alkalommal kapott iskolánktól meghívást, előadóként Pálosi István a Magyar Mozdulatművészeti Társulat igazgatója, koreográfusa és az Orkesztika Alapítvány alapítója.
A rendhagyó tánctörténeti délutánon iskolánk 9. 10. 11. 12. és 13.-os klasszikus balett és modern tánc szakos növendékeink vettek részt. A megszokottól eltérően, nem az osztályteremben ülve, hanem a balett teremben, gyakorlatban is elsajátíthatták a kapott új ismereteket.
Először elméleti ismereteit, kutatási eredményeit osztotta meg előadónk a diákokkal, kötetlen beszélgetés formájában. Majd gyakorlatban is kipróbálták a mozdulatművészet néhány jellegzetes mozdulatát, lépéseit és elsajátíthatták az elemek helyes technikai kivitelezését.
Érintettük a Magyar Mozdulatművészet kialakulásának történetét az 1900-as évektől, szó esett annak emblematikus egyéniségeiről, koreográfusairól. István felidézte Delsarte, Dalcroze,Dr. Dienes Valéria, Madzsar Alíz, Szentpál Olga, Lábán Rudolf munkásságát. Növendékeink gyakorlatban kipróbálhatták a járásiskolát, a mozgáskórust. Hosszú fátylakkal végeztek gyakorlatokat, mozdultak a térben.
rt01.jpg rt02.jpg rt03.jpg

Fontos, hogy növendékeinket időről időre kimozdítsuk a komfortzónájukból és minden eszközzel megpróbáljuk felkelteni az érdeklődésüket a tánc, különböző műfajai iránt.
Reméljük, hogy sikerült közelebbről megismertetni velük egy olyan korszakot, amely alapvetően meghatározta a modern tánc alakulását, fejlődését.
Reményeim szerint, a kezdeményezésemet iskolánk a jövőben is folytatni fogja.

Ströck Barbara

Tánctörténet- szaktanár

Győr, 2020. 06.12.

A képre kattintva videó látható!
nsz.jpg

Egész héten önmagukért felelősen, lelkesen és szorgalmasan dolgoztak!
Mecséri Babett, Boros Boglárka, Ollé Boglárka, Meizer Eszter, Paksi Fruzsina, Ignácz Ivett, Farsang Karina, Prágai Maja, Pajor Melitta, Kovács Ramóna, Szalai Réka, Varga Viki, Gubcsi Zsanna, Muhari Zsófi, Simonka Ádám

Joomla templates by a4joomla