facebook_page_plugin

Táncművészeti tanszak hírei

Bevezetőként olvassák el a Tánc Világnapja köszöntését, amit idén Egerházi Attilától, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatójától olvashatnak:

Táncvilágnapi köszöntő

Az élet mozgás, a tánc az élet maga.
Az ember legősibb önkifejezési formája a testbeszéd. Amikor egy kisgyermek világra jön, életének első néhány évében kizárólag hangokkal és mozgással, azaz testének „beszéde” által képes kifejezni érzéseit, gondolatait, hangulatait és vágyait. A kisgyermekek test beszéde az idő előrehaladottéval árnyaltan fejez ki lelki tartalmakat. Ekkor kezd el az ember táncolni és önkifejezése művészetté válik.
Az élet ritmus, a ritmus tánc.
A szívverés az élet ritmusa és egyben zenéje, amely ritmikus mozgás tartja életben a testet, amely táncolva beszél szíve vágyairól.
A mozgás, a tánc primordiális kommunikáció. Az állatok szintén táncolnak, amikor násztáncukat lejtik. Táncolnak a fák, a növények.
Ki mondja meg hol kezdődik és hol végződik a tánc? Tánc lehet egy tartás, egy gesztus, akár egy séta. Minden mozgás vagy mozdulatlanság, amely lelki kondíciót fejez ki táncnak tekinthető.
A Tánc Világnapja alkalmából megünnepeljük a táncot, ezzel ünnepeljük az életet.

Egerházi Attila
Rendező-koreográfus
a Székesfehérvári Balett Színház
igazgatója


Iskolánk alsós táncos növendékei és a szakgimnázium tánctagozatos diákjai közös táncprodukcióval és saját koreográfiáikkal üdvözlik a tavasz táncünnepét. Az esemény 1982 óta április 29-én, Jean-Georges Noverre francia balettművész születésnapján kerül megrendezésre, világszerte. Tekintsék meg az ünnepi alkalomra készült videóösszeállítást!
A képre kattintva a film a Youtube-on látható.

nyitókép-link.jpg

Iskolánk közösségi oldalán (Facebook)
és a Videotoriumon egyaránt magtalálhatják kisfilmünket.

Fogadják szeretettel!

 

 

Április 10-én újra összeült a versenybizottság, hogy megtekintse a táncos növendékek által készített videofilmeket a II. Országos Online Táncművészeti Fesztivál keretében.

Ahogy az elmúlt évben, úgy ebben a tanévben is, iskolánk növendékei és balettmestereik nekilendültek, hogy a határidőre a bizottság elé kerüljenek az elkészített táncvideók.

Az online oktatás kellős közepén úgy tűnik, hogy egy táncvideót elkészíteni nem is olyan nehéz. De versenyszámot készíteni, azt aprólékosan, részletekben kidolgozni, magas szakmai szinten megfelelő táncprodukciót létrehozni komoly feladat.

Szerencsére tanítványaink tele vannak ötletekkel, akarattal, szakmailag elhivatottak, így számukra ez nagyszerű lehetőség volt kreativitásukat, művészi mivoltukat felhasználva, szép darabokat alkotni.   

A balettmesterek korrekciókkal és tanácsaikkal segítették ezeket a nagyszerű táncprodukciókat létrehozni. A kis „táncfilmek”, mert igazán azok, egy-egy személyes történetet mesélnek el, amitől még izgalmasabbá váltak.

Ezeknek a kis „táncfilmeknek” a megvalósítása nagy mértékben gazdagította növendékeink szakmai tapasztalatait. Az online oktatás jellege miatt olyan munkafolyamatokba is betekintést kaptak, amely eddig nem alkalmazott lehetőségeket biztosított, mivel a színpadi munkát kimozdította megszokott környezetéből. A nyílt helyszínek számtalan lehetőséget kínálva teljesen új szakmai helyzeteket produkáltak.

Bízunk benne, hogy az elért eredmények jó példával szolgálnak ahhoz, hogy többi növendékünk is kedvet kapjon ehhez a típusú munkához. 

 

II. ORSZÁGOS ONLINE TÁNCMŰVÉSZETI FESZTIVÁL

EREDMÉNYEK:

KLASSZIKUS BALETT – SZÓLÓ kategória:

CSEREPI REGINA 11. oszt. - ARANY MINŐSÍTÉS

ROGÁCS BORKA 11. oszt. – EZÜST MINŐSÍTÉS

POKORNYI KLAUDIA 11. oszt. – EZÜST MINŐSÍTÉS

SARKADI VIRÁG 11. oszt. – BRONZ MINŐSÍTÉS

MODERN TÁNC – SZÓLÓ kategória

WEISZ TÍCIA SZONJA 11. oszt. – EZÜST MINŐSÍTÉS

NAGY LUCA JÁZMIN 10. oszt. – BRONZ MINŐSÍTÉS

KORTÁRS TÁNC – SZÓLÓ kategória

SERUGA PETRA 9. oszt. – ARANY MINŐSÍTÉS

CSERI JÁZMIN 10. oszt. – EZÜST MINŐSÍTÉS

FARKAS DORINA 10. oszt. – EZÜST MINŐSÍTÉS

ZSADÁNYI BARBARA 11. oszt. – EZÜST MINŐSÍTÉS

GELLAI-NAGY FANNI 10. oszt. – BRONZ MINŐSÍTÉS

KORTÁRS TÁNC – DUETT

BODROGI JÁZMIN PETRA és SERUGA PETRA 9. oszt. – ARANY MINŐSÍTÉS

WEISZ TÍCIA SZONJA és SZŰCS ESZTER 11. oszt. – EZÜST MINŐSÍTÉS

 

A felkészítő balettmesterek, akik a gyerekek munkáját figyelemmel kísérték:

STRÖCK BARBARA – 9. osztály

SEBESTYÉN BÁLINT – 10. osztály

SALGA-GERENCSÉR GABRIELLA – 11. osztály

A táncvideók elkészítését, a helyszínek keresését és a koreográfiák kidolgozását GYENGE-HORVÁTH VANESSA irányította.

Minden versenyzőnek gratulálunk és a további tanulásban, versenyzésben további sok sikert kívánunk!

2021. 04. 14. Eva Hotová
Tánctagozat munkaközösség vezető

 

Joomla templates by a4joomla