facebook_page_plugin

Táncművészeti tanszak hírei

A 2017/2018-as tanévben, az előző esztendőkhöz hasonlóan Koncertvizsgára készülnek végzős diákjaink és velük együtt a többi évfolyam növendékei is.

A Koncertvizsga iskolánk egyik legfontosabb eseménye. Az intézményben folyó táncművészeti képzésnek a csúcsát, a nevelési-oktatási folyamat végső állomását és a szakmai gyakorlat kompletté válását jelenti.
Annak érdekében, hogy növendékeink teljesíteni tudják azokat a követelményeket, amelyekkel a koncertvizsga jár, igyekszünk minden lehetőséget megadni számukra a kellő tapasztalat megszerzéséhez. A szakmai gyakorlati tudás elsődleges feltétele a színházi világban való eligazodás és a színpadi fellépéssel kapcsolatos ismeretek birtoklása.
Ezeket az ismereteket, ha úgy tetszik kompetenciákat, tanítványaink akkor szerzik meg a leghatékonyabban, ha olyan gyakorlati helyzetekbe hozzuk őket, melyek teljes mértékig leképezik a professzionális táncszakmai világot.
Ezért keressük azokat a színházakat, művészeti központokat ahol a körülmények ehhez adottak. Tagozatunkon kétféle képzés folyik: a klasszikus balett szak és a kortárs-moderntánc szak. Előadásaink, így a koncertvizsga is a két táncszakmának az ötvözetéből tevődnek össze. Műsorunkban mindkét szakunk növendékei egyaránt bemutathatják tudásukat. Az idei koncert két részből, azaz két felvonásból áll.
 
Az első felvonás a klasszikus balett egyik gyöngyszeme, a „Paquita-suite” című darab, a második pedig egyfajta kaleidoszkóp, amely a kortárs-moderntánc stílust bemutató produkcióból tevődik össze.
 
A koncerten szólók, duók, illetve csoportos számok lesznek láthatók, melyek kifejezetten a végzős évfolyamok növendékei számára készültek. Ezekben egyébként a többi osztály tanulói mellett a Győri Balett magántáncosai is fellépnek, akik eleget tettek a felkérésünknek, hogy a duettekben vállaljanak diákjainkkal partneri munkát.
Szeptember óta, folyamatosan folyik a munka, a felkészülés. Ez 2018. június 11-én, a Győri Nemzeti Színház Színpadán fejeződik be, a már említett Koncertvizsgával.
Az eddigi munkafolyamatok a balett termekben zajlottak, illetve még zajlanak, tavasszal pedig Tagozatunk elindítja koncertsorozatát, mely ennek a felkészülési fázisnak a végeredményt mutatja majd be.
 
 Előadások dátumai:
 
2018. április 17. 15.00 – óra
Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ Győrszentiván
„Tavaszköszöntő Tánckoncert”
2018. május 24. 13:00 – óra
Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Győr
Nyárköszöntő Tánckoncert”
2018. június 1. 17.30 – óra
Oroszlányi Közösségi Szintér és Könyvtár Oroszlány
„Nyárköszöntő Tánckoncert”
2018. június 11. 19.00 – óra
Győri Nemzeti Színház Győr
„Táncpaletta” – Koncertvizsga
 
Minden kedves táncot kedvelő, művészeteket, színházat szerető és tehetséges gyerekek előadásira kíváncsi nézőt nagy szeretettel várjuk koncertjeinken.
 
Jó szórakozást kívánunk!
Tánctagozat balettmesterei

2017 tavaszán az iskolánk Tánctagozata meghívást kapott a Budapesten megrendezésre került Sissi Őszi Tánchétre.

Az esemény egyfajta táncfesztivál, melyet a Közép Európa Táncszínház (KET) szervez minden évben ősszel Budapesten a Bethlen Téri Színház színpadán. A színház épülete maga egyben az együttes székhelye is. Itt, a saját előadásain túl, a KET számtalan más táncos, valamint táncszínházi előadásnak helyet biztosít.

A KET együttese fontos szerepet tölt be a magyarországi táncművészet világában. Méltán híres darabjait hazánkban és nemzetközileg is elismert koreográfusok készítik. Az együttes a legkülönbözőbb produkciókkal lép a közönség elé és ebben a szellemben állítja össze vezetősége a SŐT7 fesztivál programját is.

Célja, olyan fórum létrehozása, olyan alkalmak megteremtése, ahol a táncszakma közössége találkozhat egymással és megismerheti a többiek munkáját. A táncot kedvelő nézők pedig olyan előadásokat láthatnak, melyek kevésbe ismertek, vagy a távolság miatt nehezebben érhetők el a számukra.

A fesztiválon a hazánkban elismert, nagynevű együttesek mellett, minden évben bemutatkozhat egy olyan közoktatási intézmény, ahol táncművészeti oktatás folyik.

Ebben az évben a mi iskolánk került abba a megtisztelő helyzetbe, hogy Budapesten, mondhatni központi helyen - mert a Bethlen Téri Színház nagyon könnyen elérhető- mutasson be egy önálló előadást olyan résztvevők között, mint: Miskolci Balett, Sopron Balett, Kecskeméti City Balett, Magyar Állami Népi Együttes, GG Tánc Eger és a házigazda Közép-Európa Táncszínház.

Az előadás létrehozása nem okozott különösebb gondot, mivel alapvetően egy fajta tánckaleidoszkópot szerettünk volna vinni a budapesti közönség elé. Az volt az elképzelésünk, hogy egy rendkívül sokrétű műsort mutassunk be, minél több szereplővel és korosztállyal, klasszikus balett, neoklasszikus és kortárs-modern tánc stílusban. Az iskolában zajló tehetséggondozás, valamint az elmúlt évben szervezett országos balettverseny lehetőséget biztosított arra, hogy a sok szóló,- duó,- és csoportos produkcióból olyan önálló színpadi estet állítsunk össze, amely ennek az elképzelésnek megfelel.

Végeredmény:

Az előadás óriási sikert aratott. A nézők között a szakma képviselői, ismerősök, szülők, de számunkra ismeretlen a táncot kedvelő vendégek is voltak. Az előadás végén a Szögi Csaba, KET művészeti vezetője, által irányított közönséggel való beszélgetés során alkalmam nyílt rá, hogy a nézőknek kicsit több oldalról is bemutassam iskolánkat.

A nagyszerű, magas színvonalú, tánctechnikailag egyáltalán nem könnyű előadás alatt növendékeink olyan élményben részesültek, amellyel a választott szakmájukban, a komoly feladatok ellenére, a legélvezetesebb pillanatokat élhették meg. Az előadás okozta katartikus élményből és a nézők által kapott visszajelzésből, hosszú időre örömet, motivációt és feltöltődést meríthettek.

Összegzés:

Egy budapesti fellépés mindig nagy kihívás. Elsősorban minden vidéki intézmény számára leginkább egy álom beteljesülése. Alapvetően ahhoz, hogy létre jöjjön ilyen utazás, szükség van a tankerület, az iskolavezetés támogatására és a közismereti tanárok, kollégák megértésére.

Növedékeink teljes mértékben helyt álltak olyan helyzetben, amely egy felnőtt profi táncos számára sem mindig egyszerű. Bebizonyították, hogy az iskolánkban magas színvonalú nevelés-oktatás folyik. Ezt ezen az estén szakmai oldalról a jól felkészült növendékek produkciói igazolták, a nevelésre pedig az érett, tisztelettudó viselkedés, valamint a felelősségteljes hozzáállás szolgált megerősítéssel.

A rendezők kimutatták csodálatukat és magasztaló szavakkal illették az előadás színvonalát, illetve az intézményben folyó magas szintű képzést. 

Bízom benne, hogy továbbra is lesz alkalmunk ilyen fesztiválokon részt venni és tanítványaink számára hasonló, élmény dús szakmai gyakorlatot biztosítani.

Győr, 2018. 01. 31.

Készítette: Eva Hotová

Tánctagozat vezetője

 

MEGFELELŐ ÖLTÖZET:

• Balett dressz (pasztell vagy fekete színben)
• Balett harisnya (barack vagy rózsaszín)
• Gyakorló cipő (puha balettgyakorló)
• Zokni
• Melegítő
VIZSGÁLAT FOLYAMATA:
1. Testalkat megtekintése
2. Alkati adottságok felmérése (PL. tágság, ízületek lazasága, hajlékonyság, hát ereje, lábfej formája, ugrás, ritmusérzék)
3. Klasszikus balett tudásának felmérése – 45 perces balett óra keretében
- Salga-Gerencsér Gabriella mesternő vezetésével, zongorakísérettel
4. Modern tánc technikák ismeretének felmérése – 30 perces tréning keretében
- Marek-Csernyi Ibolya mesternő vezetésével zenei kísérettel
5. Improvizáció adott zenére
6. Önálló koreográfia bemutatása (nem kötelező)

TOVÁBBI MEGFIGYELT TERÜLETEK:
- Megfelelő testtartás
- Izomtónus, inak rugalmassága
- Muzikalitás
- Koordinációs készség
- Nyitottság
- Rugalmasság
- Gyorstanulás, mozgások gyors másolásának képessége
- Született mozgáskészség
- Táncszakmai előképzettség
- Meglévő táncszakmai ismeretek mértékének felmérése

Joomla templates by a4joomla