facebook_page_plugin

Táncművészeti tanszak hírei

Szombat: 2020.AUGUSZTUS 29. – AMŐBA workshop
• 15.00-18.00 Harangozó terem - 12. és 13. évfolyam számára
Vendégművészek, előadók: NAGY CSILLA és OBERFRANK RÉKA
Tánc és Improvizáció – csoport és egyén viszonyának kutatása, valamint a közösségi döntések keresése a tánc és mozgás segítségével.

01.jpg 02.jpg

Vasárnap: 2020.AUGUSZTUS 30. – TELLABOR workshop és ELŐADÁS
• 10.00-11.20 Cunningham technika - 10., 11., 12. és 13. évfolyamok számára
Vendégművész, előadó: CSERE ZOLTÁN
03csz.jpg


11:40-13.00 Fliyng low – 10., 11., 12. és 13. évfolyamok számára
13:10-14:00 Impro – 10.,11.,12. és 13. évfolyamok számára
Vendégművészek, előadók: RÁCZ RÉKA és CSUZI MÁRTON
04.jpg

14:10 – MEGLEPETÉS BEMUTATÓ!!!!!!!!

Hétfő: 2020.AUGUSZTUS 31. – dot.CONSLA workshop
• 10.00-12.00 Harangozó terem - 10., 11., 12. és 13. évfolyamok számára
Vendégművészek, előadók: UJSZÁSZI DOROTTYA és HOFFMAN LUCA
A kortárstánc-kontak- impro és a hagyományos salsa kapcsolata 21. században
Balance-offbalance játéka, vezetés-követés szabályai párban, valamint önirányítás eszköz segítségével.
06.jpg 05.jpg

 
Ne hagyjátok ki!
Nagyszerű lesz!
Sok idő után, végre újra balett teremben!
 Az évet nagyszerű táncművészekkel kezdhetjük!

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium életében, mindennapjaiban adódnak olyan események, melyek meghatározzák a tanítványok életét és a pedagógusok munkáját.
Minden évben, hagyományőrzés céljául és a szakmai gyakorlat részeként olyan előadásokon, balettversenyeken vesznek részt a növendékek, amelyek nemzetközi, országos vagy iskolai szinten zajlanak.
A táncszakma oktatását digitálisan végezni minden résztvevő számára nagy kihívásnak és felelőségteljes feladatnak bizonyult. Iskolánk táncpedagógusai és összes növendéke felvették a karantén által dobott kesztyűt és nekiálltak dolgozni.

Segítségünkre volt a Táncpedagógusok Országos Szövetségének nagy ötlete, megszervezni az Online Szólótánc Versenyt. Amikor megismerkedtünk a verseny feltételeivel, egy pillanatig sem gondolkodtunk. Több korosztály kategóriában hirdettek versenyt, így lehetőség adódott minden évfolyam tanulójának, hogy részt vegyen a versenyen.      

A karantén ideje alatt ez rendkívüli motivációt, de első sorban célt adott a gyerekeknek az otthon végzett munkájukhoz. 30 alsó tagozatos diákunk, 49 felsős és gimnáziumi tanulónk készített nagyszerű, ötletes, kreativitással teli videókat. A balettmesterek több héten át konzultáltak és segítettek a gyerekeknek minél jobb koreográfiát, videofelvételeket készíteni. Összesen 79 növendékünk videója közül válogatott a 7 tagú szakmai iskolai zsűri, melyek közül  végül 20 alsós videót és 10 felsős videót töltött fel a megfelelő digitális felületre, ahol a nevezetes versenybizottság tovább értékelte a produkciókat. Zoom videókonferencia keretében válogattuk a videókat és sokszor megható pillanatokat éltünk át, amikor szembesültünk a gyermekeink gondolataival, „üzeneteivel” , nagyszerű munkájukkal. Gyerekek nagyon élvezték a feladatot és jobbnál-jobb produkciókat hoztak létre.

Az iskolánk táncos palántái nagyszerűen szerepeltek a rendhagyó táncversenyen. Végül az eredmények boldogságot hoztak mindenki számára.
A gyermek kategóriában 2 növendékünk: Hergenrőder Jázmin 1. osztályos és Csontos Fanni 4. osztályos tanulóink a zsűri különleges dicséretében részesültek.
HJ.jpg csf.JPG
A junior és gimnáziumi kategóriákban 7 növendékünk: Kozári Zara 5. osztályos, Kocziha Liza Boróka 6. osztályos, Kovács Gréta 7. osztályos növendékünk III. helyezésen osztoztak, Karácsony Anna Magdolna és Weisz Tícia Szonja I. helyezést nyertek a művészeti szakgimnáziumok számára külön felállított kategóriában. Ledo-Fomin Blanka 7. osztályos és Banka Lili 8. osztályos növendékeink, szintén a zsűri Különleges dicséretét kapták.
 KZ.jpg KLB.jpg KG.jpg KAM.jpg WT.jpg LFB.JPG BL.jpg

A felkészítő balettmesterek és egyben az iskolai kör bizottsága:

Eva Hotová, Gyenge-Horváth Vanessza, Lendvayné Szántai-Kis Hajnalka, Szücs Nicoleta Lucia, Salga-Gerencsér Gabriella, Ströck Barbara és Sebestyén Bálint.

A verseny olyan sikerrel járt, hogy végül I. Országos Online Szólótánc Verseny elnevezést kapta, ami sejtetni engedi, hogy a legnagyobb örömünkre, lesz folytatása.

A másik, nem kevésbé különleges esemény, az iskolánk már hosszú évek óta hagyománnyá vált, Tánc Világnapja Gála.
A Gálát minden évben a táncművészet nagy reformátora és az alakulásának a meghatározója, Jean George Noverre születésnapja alkalmából rendezik meg világszerte mindenhol, így Győrben, az iskolánkban is.
A Gála nagyszerű alkalom arra, hogy az iskolánkban létező két vándordíjat, az általános iskolai részen a Gyimesi Tamás-díjat, illetve a szakgimnáziumi részen a Terpszikhóré-díjat kiosztjuk az aktuális tanév szakmailag legígéretesebb általános iskolai növendéknek, illetve a legsikeresebb szakgimnáziumi növendéknek.
A pandémia ellenére, szerettük volna idén is kiemelni két sikeres diákunkat és a vándordíjakat kiosztani, hogy ne szakadjon meg a folyamat.

Ebben a tanévben a kiválasztottak: a Gyimesi Tamás-vándordíjat Kovács Gréta 7. osztályos növendék, illetve a Terpszikhóré-díjat Paksi Fruzsina 12. osztályos klasszikus balett szakos végzős növendékünk kapták.

PF.jpg
A sikeres tanítvány mögött mindig ott áll a sikereihez segítséget nyújtó balettmester. Kovács Gréta, mesternője Salga-Gerencsér Gabriella. Paksi Fruzsina mesternője Pintér Timea, osztoztak tanítványaik sikerében.

A díjak ünnepéplyes átadására 2020. június 17-én került sor. Kiss János a Győri Balett igazgatója és Derczó Tibor, iskolánk igazgatója adták át a díjakat.
Az online szólótánc versenyen szerzett kupákat és okleveleket is ez alkalommal kaphatták meg a díjazottak.

t01.jpg

Mindig büszkék vagyunk a növendékeinkre, de az idei, különleges tanévben sokszorozódik ez az érzés, mert a növendékeink az extrém helyzetben is vállalták a nem mindennapi kihívásokat. Kitűzték a célt, helyt álltak és sikeresen teljesítették a feladatot.
Csoportkép záró.jpg

Eva Hotová
06. 17.
Tánctagozat vezetője   


 

 

  

Összefoglalás

Március elején, immár harmadik alkalommal kapott iskolánktól meghívást, előadóként Pálosi István a Magyar Mozdulatművészeti Társulat igazgatója, koreográfusa és az Orkesztika Alapítvány alapítója.
A rendhagyó tánctörténeti délutánon iskolánk 9. 10. 11. 12. és 13.-os klasszikus balett és modern tánc szakos növendékeink vettek részt. A megszokottól eltérően, nem az osztályteremben ülve, hanem a balett teremben, gyakorlatban is elsajátíthatták a kapott új ismereteket.
Először elméleti ismereteit, kutatási eredményeit osztotta meg előadónk a diákokkal, kötetlen beszélgetés formájában. Majd gyakorlatban is kipróbálták a mozdulatművészet néhány jellegzetes mozdulatát, lépéseit és elsajátíthatták az elemek helyes technikai kivitelezését.
Érintettük a Magyar Mozdulatművészet kialakulásának történetét az 1900-as évektől, szó esett annak emblematikus egyéniségeiről, koreográfusairól. István felidézte Delsarte, Dalcroze,Dr. Dienes Valéria, Madzsar Alíz, Szentpál Olga, Lábán Rudolf munkásságát. Növendékeink gyakorlatban kipróbálhatták a járásiskolát, a mozgáskórust. Hosszú fátylakkal végeztek gyakorlatokat, mozdultak a térben.
rt01.jpg rt02.jpg rt03.jpg

Fontos, hogy növendékeinket időről időre kimozdítsuk a komfortzónájukból és minden eszközzel megpróbáljuk felkelteni az érdeklődésüket a tánc, különböző műfajai iránt.
Reméljük, hogy sikerült közelebbről megismertetni velük egy olyan korszakot, amely alapvetően meghatározta a modern tánc alakulását, fejlődését.
Reményeim szerint, a kezdeményezésemet iskolánk a jövőben is folytatni fogja.

Ströck Barbara

Tánctörténet- szaktanár

Győr, 2020. 06.12.

Joomla templates by a4joomla