facebook_page_plugin

Röviden az előzményekről:

A kollégium udvarán még 2022 tavaszán több új objektum tűnt fel: két magaságyás, egy új ágyást helyét kijelölő ágyásszegély, a már  régebb óta működő aprócska fűszerkert is kapott ilyet, valamint két komposztáló.
04.jpg 01.jpg
03.jpg 02.jpg
Ezek a tárgyak azért is különlegesek, mert 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készültek. (A tárgyak gyártója, kivitelezője és felajánlója Lamos Sándor és a GERAB Műanyag Feldolgozó és Szolgáltató Kft, akik elkötelezettek a környezettudatos gondolkodás előnyeinek a gyerekek körében történő bemutatására.)

Örömmel vettük birtokba az új szerzeményeket!

Surányi Anikó tanárnő vezetésével, a szakközépiskolás gyerekek által felásott kertben megtörtént az első vetés. Az első évben borsó, retek, hagyma került bele. A kollégium 1-es csoportja vállalta az ágyások gondozását, Bognárné Katona Csilla kollégiumi nevelőtanár vezetésével.

Míg a hátsó ágyásokba gyógy-és fűszernövényeket, zöldségeket telepítettek (borsót, retket, hagymát, levendulát, rozmaringot, édesköményt, borsmentát, citromfűvet, kakukkfűvet, stb.), addig a kollégium utcafrontján elhelyezkedő magaságyásokba virágokat, főleg jácintot és tulipánt.

05.jpg
Mivel az iskola abban az időszakban ünnepelte negyven éves fennállását, a jeles alkalomból a szülők és a gyerekek által festett színes kavicsokból rakták ki a nevezetes évfordulót. Az apró remekművek technika órákon, kollégiumi foglalkozásokon és családi napon készültek.

2024 Január
A Fenntarthatósági munkaközösség képviseletében Ágh Zsuzsanna munkaközösségvezető pályázatot nyújtott be az iskolakert bővítése, fejlesztése érdekében az Iskolakertekért Alapítványhoz, az általuk meghirdetett Országos Iskolakert-Fejlesztési Program keretén belül.

Az iskola és vezetősége maximális segítőkészséggel állt az ügy mellé, ugyanez volt tapasztalható a fenntartó Tankerület és az Önkormányzat részéről is. Annak ellenére, hogy minden feltételnek megfeleltünk és minden kért dokumentum időben feltöltésre került, sajnos, kérelmünket forráshiányra hivatkozva elutasították. Intézményünk felkerült az alapítvány „tartaléklistájára”, így reméljük, hogy a következő év(ek)ben nagyobb sikerrel pályázhatunk.

Február
A szokatlanul meleg február miatt abbahagytuk a madarak etetését, viszont gyorsan elérkezett az első magvetések ideje.


A második évfolyam Ágh Zsuzsanna osztályfőnök és Bognárné Katona Csilla felügyelete alatt technika óra keretében borsóval vetőszalagot készített, majd átvonulva a Kollégium hátsó udvarára el is rakták azt.
11.jpg 12.jpg
Ugyanekkor hónapos retek magot is vetettek, hagymát duggattak.
14.jpg 13.jpg
15.jpg 16.jpg
A „munka” végeztével ki-ki kedve szerint szedhetett a kertből ibolyát, s vihette haza 17.jpg az illatos kis csokrot.

Joomla templates by a4joomla