facebook_page_plugin

Iskolánk, a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium 5. alkalommal rendezi meg a 15 éves múltra visszatekintő Cziráki Lajos komplex megyei tanulmányi versenyt. Az idei versenyre 518 diák küldte be alkotását. Az egész megyét megszólító kiírás négy kategóriában adott lehetőséget a megmérettetésre, az első évfolyamtól a 13. évfolyamosokig. A beérkezett munkákból összesen 134 oklevélre és 35 dicséretre jogosult művet választott ki a zsűri, amelynek elnöke Borbély Károly egyetemi docens volt. A zsűri tagjaként Habóckyné Király Ilona rajztanár segítette az ő munkáját.
Minden tanévben változik a tanulmányi verseny témája.

 Az 1–4. évfolyamos tanulók irodalmi élmények ábrázolásával, elbeszélések, versek illusztrációival készültek. A felső tagozatosok (5-6. o.) a vizek világát elemző tablót és ezt megjelenítő tárgyalkotással versenyeztek. A 7-8. évfolyamnak egy összetett mesterséges forma, „legkedvesebb öltözet kiegészítőim” (kalapok, ékszerek, táskák,) témakörből lehetett választani ugyanezt a feldolgozási formát. Mindkét korcsoportnak lehetősége volt még arra, hogy egy művészettörténeti projekt feladatot dolgozzon ki: egy korstílus önálló, szubjektív feldolgozással. Ebben a korosztályban 62 díjazott vehette át értékes ajándékát.

A középiskolások témakiírása idén is az OKTV-hez kapcsolódott,- ami az „Európa fesztivál” volt,- híres klasszikus festmények modelljeit, szereplőit helyezték modern, jövőbeli vagy fesztiváli környezetbe. Másik választható feladat volt az „Állattartás, háziállatok a cyber korszakban.” Híres klasszikus festmények állatszereplőinek átemelése modern, jövőbeli környezetbe. Szobrászati feladatként lehetett „Híres klasszikus festmények modelljeinek, szereplőinek kiválasztása, egy-egy részlet megmintázása szoborként, kisplasztikaként megfogalmazva.”A középiskolások között 31 díjazásra érdemes munkát talált a zsűri, ami nagyon nagyszámú növekedés az előző évekhez képest.
A felkészítő pedagógusok közül, akik sok-sok éve eredményesen készítik fel a tanítványaikat, két tanár, Kissné Kostelec Éva és Pappné Herold Rozália kapott Cziráki emlékdíjat.
A támogatók, akiknek segítségével a verseny díjazottjainak értékes jutalmakat ajándékozhattunk: GyMJV Polgármesteri Hivatal, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Mozaik Dekor, Művészellátó- Győr, Tehetséggondozásért Alapítvány, (Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium alapítványa). Cziráki Lajosné, Erika néni egy albummal jutalmazta a legkreatívabb alkotót.
A versenyszervezők Milanovich Lászlóné és Lázárné Verebes Ilona rajz szaktanácsadók, és a képzőművészeti tagozat tanárainak közös projektjeként megvalósult magas színvonalú kiállítás, ami az iskola nyitvatartási idejében a tavaszi szünetig látogatható.

Képek a díjkiosztóról ide kattintva tekinthetőek meg.

Részletes galéria az alábbi linkekre kattintva érhető el. A fotókat Dr. Tolnay Imre készítette.

Galéria 1

Galéria 2

Galéria 3

Győr, 2018. március 08.
Milanovich Lászlóné
Képzőművészeti tagozatvezető

Joomla templates by a4joomla