facebook_page_plugin

A 2017/18-os tanévben a versenyt a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium hirdeti meg.

A tanulók négy kategóriában versenyeznek:

Kategóriák:

I. kategória: Az 1–4. évfolyamos tanulók élmények ábrázolásával, elbeszélések, versek illusztrációival pályázhatnak. (Az alkotás mérete és technikája szabadon választott.)
II. kategória: Az 5–6. évfolyamos tanulók számára egyfordulós feladatmegoldó versenyt hirdetünk. (A rajztagozatos tanulók külön versenyeznek.)
III. kategória: A 7–8. évfolyamos tanulók számára egyfordulós feladatmegoldó versenyt hirdetünk. (A rajztagozatos tanulók külön versenyeznek.)
IV. kategória: A 9–13. évfolyamos tanulók számára egyfordulós feladatmegoldó versenyt hirdetünk. (A képzőművészeti iskolás tanulók külön versenyeznek.)

Az alapfokú és a középfokú iskolák választható témái és a feldolgozás formátumára vonatkozó tudnivalók a versenykiírásban olvashatók.
Kérjük a kollégákat, hogy vegyék figyelembe: egy alsó tagozatos tanuló max. 3 db pályaművel versenyezhet. Kérjük, hogy csak a házi versenyeken legjobbnak ítélt műveket juttassák el hozzánk.


Beküldési határidő (minden kategória esetén): 2018. február 1. csütörtök
A pályamunkákat a következő címre kérjük küldeni, postán vagy személyesen, a megjelölt határidőt pontosan figyelembe véve:
Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium
9023 Győr, Szabolcska u. 5. Milanovich Lászlóné nevére.(portán hagyható)
Tájékoztatás kérhető a versenybizottság elnökétől: Lázárné Verebes Ilona,  30/360-0482,
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


VERSENYKIÍRÁS:

Az 1-4. ÉVFOLYAM tanulói a gyermekek számára írt elbeszélések, versek, mesék, mondák illusztrációjával pályázhatnak. Lehetőség szerint kapcsolódjon az 5-6. osztályosok témájához, a vizek állatvilágához. A méret és a technika szabadon választható. Kérjük, ha tablót készítetek, 1 tablón csak 1 tanuló munkái szerepeljenek. Mérete is kötött: 50x70 cm. A tablókészítés nem feltétele a versenyzésnek!
Kérjük a kollégákat, hogy a házi versenyt, a munkák előzsűrizését ne felejtsék el! Csak azokat a munkákat küldjék be, ami ezen a szűrőn „átment”.

5-6. ÉVFOLYAM:
Témák:
1. A vizek állatvilága – halak, csigák, rákok…stb.
A komplex megoldás két részből áll:
1. A természeti forma grafikus elemzése (tanulmányrajzok, vázlatok, mozgásfázisok…stb. készítése).
Színtani elemzések. Formaredukciók, dekoratív felületek tervezése. Az elemzett
forma képbe komponálása. Forma és színtani elemzések rajzi dokumentációja.
A tárgykészítés mozzanatai …stb.
2. A komplex feladat egy elemének kivitelezése a tanuló által választott anyagból (tárgyalkotás). A tanuló elkészítheti a választott formát, tovább fejlesztheti más figurává, felhívhatja a figyelmet az egészséges életmódra, környezettudatos magatartásra, konstruálhat makettet, de még sokféle megoldás lehetséges a formaválasztástól függően.
A tárgyak elkészítése fontos, a versenyben való részvétel feltétele.

II. Korstílusok gyermekszemmel (az őskortól a barokkig választható).

A feladat rajzi dokumentumait kérjük elhelyezni fotókartonon, melynek mérete a rajzi dokumentációtól függően 50*70, illetve 70*100cm, mely középen összehajtható.

7-8. ÉVFOLYAM:
Témák:
1. Összetett mesterséges forma- legkedvesebb öltözet-kiegészítőim (kalapok,
ékszerek, táskák...stb.)
A kiválasztott téma, tárgy portfóliószerű bemutatása. Tanulmányrajzok, nézeti rajzok, axonometrikus ill. perspektivikus szerkesztések, folyamatábrák, látványterv a témához kapcsolódó formákról, a formák és a színek kapcsolata, dekoratív felületek tervezése. A formák és a környezet összefüggései.
A feladat megoldásakor felhasználhatók a művészettörténeti, iparművészeti, technikatörténeti ismeretek, gyűjtőmunkák. A számítógépes ismeretekkel rendelkező tanulók alkalmazhatják ezeket az ismereteiket is.
Tárgyi dokumentum készítése, kivitelezése, nem feltétele a versenyen való részvételnek.

A feladat rajzi dokumentációját fotókartonon kell bemutatni, melynek méretei megegyeznek az 5-6. évfolyamon kiírtakkal.

II. Korstílusok gyermekszemmel (A klasszicizmustól napjainkig választható).

A feladat rajzi dokumentációját kérjük elhelyezni fotókartonon, melynek méretei megegyeznek az 5-6. évfolyamon kiírtakkal.

Fontos! A tablók, amelyek (50X70cm, illetve 70X100cm), elején kérjük, tüntessétek fel a tanuló nevét, iskoláját, felkészítő tanárának nevét. A tárgyakon elhelyezett címke:(név, osztály, iskola, tanár) TARTÓS legyen!

 

 KÖZÉPFOKÚ INTÉZMÉNYEK

Kategóriák:
grafika (egyedi vagy sokszorosított),
festmény (javasoljuk a vízbázisú festékeket),
képgrafika-fotó
plasztika (szobor, dombormű, plakett stb.)
Választható témák:

Festészeti, grafikai feladatok:
1. Híres klasszikus festmények modelljeit, szereplőit helyezd modern, jövőbeli vagy fesztiváli környezetbe. A kép bármilyen technikával készülhet, maximum 50X70 cm méretű lehet. A műalkotás kollázs technikával is készülhet. A kollázs rész kb. 30%-a lehet a képnek.

2. Állattartás, háziállatok a cyber korszakban. Híres klasszikus festmények állatszereplőinek átemelése modern, jövőbeli környezetbe. Fantáziarajz, festmény, lehet kollázs is. A kollázs rész 30%-a lehet a képnek. A kép bármilyen technikával készülhet, maximum 50X70 cm méretű lehet.
Ha sorozatot készít, akkor az legfeljebb öt darabból állhat. A képregény max. két A/3-as álló vagy fekvő oldalból álljon, a cím és szöveg stílusa illeszkedjen a képek stílusához.

 Szobrászati feladat:

Híres klasszikus festmények modelljeinek, szereplőinek kiválasztása, egy-egy részlet megmintázása szoborként, kisplasztikaként megfogalmazva. Választható egy híres szobor modernizált feldolgozása. Maximum méret:30x30x30 cm

Plakát- fotó- képgrafika feladat:
„Európa fesztivál” plakát terve témakörben, egy elképzelt fesztivál helyszínét, időpontját, szereplőit megjelenítő plakát, amit munkanaplóban dokumentál az ötlet megszületésétől a kivitelezéséig. A munkanaplóban a saját/idegen fotó származási hely feltüntetése kötelező. A plakát készülhet kollázs technikával is. A plakát mérete A/3-as, illetve A/2-es méret.

 Beküldési határidő: 2018. február 01.

A tablók elején kérjük, tüntessétek fel a tanuló nevét, iskoláját, felkészítő tanárának nevét.
Az értékelésnél a zsűri a vizuális megfigyeléseknek, elemzéseknek mélységét, a vizuális információk megjelenítésének igényességét, minőségét, sokoldalúságát, vizuális gondolkodását, kifejező készségét, kreativitását, az ötletességét, anyagalakító, tárgyalkotó képességét veszi figyelembe.

Eredményhirdetés,díjkiosztó: 2018. március 8. csütörtök, 15 óra (felső tagozat,
középiskola)
2018. március 9. péntek, 15 óra (alsó tagozat)
Helyszín: Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és
Kollégium , 9023 Győr, Szabolcska u. 5.

 

Joomla templates by a4joomla