facebook_page_plugin

trnava

2018. február 15-ére, a Tánctagozat növendékei meghívást kaptak fellépni, a 9. alkalommal megrendezett Pocta Dušanovi Nebylovi címet viselő ünnepi gálára, Trnavába.

A gálát, minden évben rendezik, az ottani magán tánckonzervatórium alapítójának a tiszteletére. Dušan Nebyla ,a Szlovák Nemzeti Balett volt szólistája és a tánckonzervatórium alapítója és igazgatója 53 éves korábban halt meg. Rövid élete alatt nagyon sokat tett a táncművészetért és a táncoktatásáért.

Már 2009-ben, a gála megrendezésének első évében is meghívták iskolánkat. Azóta, rendszeresen vendégei vagyunk ennek az eseménynek. Ebben az évben, immár kilencedik alkalommal léptünk fel, és több számot is bemutattunk növendékeink repertoire-jából. Az előadás után, az ünnepélyes keretek között megrendezett fogadáson, újra és újra kiemelkedő helyen említették iskolánkat. Búcsúzáskor pedig, a következő évben megrendezésre kerülő gálára is meghívást kaptunk. Iskolánk növendékei rendre kitűnően szerepelnek, és méltó módon képviselik hazánkat és az intézményt. A kezdetek óta, a legjobb műhelyek közé tartozunk a nívós szereplésekkel, a maximálisan felkészült növendékek rendhagyó teljesítményeivel.

Az 5., jubileumi gálán minden vendég iskolát képviselő balettmestert felkértek, hogy pár szóval fogalmazzák meg az előadás értékét. Legnagyobb meglepetésemre, a köszöntőt az én gondolataimmal zárták, ami roppant megtisztelő és örömteli volt számomra..

Iskolánk olyan partner intézmények között szerepel, mint: Ballettschule der Wiener Staatsoper, Konservatorium der Stadt Wien, Prágai Fővárosi Balettintézet, Prágai Tánckonzervatórium, Brnói Tánckonzervatórium, Ostravai Tánckonzervatórium, természetesen a házigazda iskola, a Súkromné Konzervatórium Dušana Nebylu v Trnave és még több más szlovák város tánciskolája.

Általában két, vagy három számmal lépünk fel. Idén is így tettünk, éspedig a „Victims of nothing” című duettel, amelyet Simonka Ádám és Szelle Dominik, a 11. osztály növendékei táncoltak, valamint az „Asphyxiation” című darabbal, amelyben a végzős, 12. osztály növendékeit: Lisz Barbarát, Nagy Mirtill Kírát, Pucsek Bertát, Ragcsák Patríciát, Rudisch Boglárkát és Takács Odettet láthatták a nézők.

Felkészítő és kísérő balettmesterek Eva Hotová és Salga-Gerencsér Gabriella voltak.

Ez a nagyszerű esemény mindig egyfajta megmérettetés a táncoktatás terén. Fontos látni, hogy az azonos korú növendékek, illetve azonos körülmények között tanuló gyerekek és balettmestereik, tanáraik, hogyan tudnak haladni a tananyaggal, mennyire tudják felkészíteni a növendékeket a színpadi fellépésekre, illetve hogyan reagálnak a táncot tanuló fiatalok a fellépéssel járó stresszhelyzetre. Az efféle tanulmányi út minden szempontból hasznos. Gyerekek és a tanárok egymástól tanulnak és mások munkája láttán felmérhetik a saját munkájuk eredményességét.

A trnavai fellépés számunkra felüdülés. Évről évre nagy tisztelettel fogadnak, balettórákon a tanítványinkat figyeli, tanulnak tőlük. Minket, pedagógusokat pedig dicsérnek, gratulálnak nekünk, ami a sok hétköznapi munka folyamán motiváló és megnyugtató.

Szeretném megköszönni a Győri Tankerületi Központnak, hogy biztosította a nyugodt utazásunkat, az iskola vezetőségének pedig, hogy támogatta ezt az utat és segítette megvalósítani a küldetésünket.

 

Gratulálok a növendékeinknek a nagyszerű szerepléshez és további jó munkát és tanulást kívánok a tanév többi időszakában.

 

 

Győr, 2018. 02. 25. Eva Hotová

gyakorlati oktatásvezető

Joomla templates by a4joomla